Go poklanja vikendom

Švicarska – zemlja satova, čokolade i sveopćeg blagostanja

Blistava plava jezera, snijegom prekriveni vrhovi Alpa, smaragdne doline, glečeri i pitoreskna sela čine ovu zemlju gotovo nestvarnom.

Smještena u središtu, no ipak izdvojena od ostatka Europe, svojim prirodnim resursima, impozantim gradićima, tvornicama najukusnije čokolade, vrhunskim sirevima i luksuznim satovima možemo slobodno reći da je Švicarska postala prava turistička meka – a istovremeno je i dalje besprijekorno čista, sigurna, bez napučenih i suviše bučnih gradskih središta.

 

U nastavku izdvajamo naših top 5 razloga zašto Švicarska drži visoku poziciju  na ,,must visit’’ listi:

  • Čokolada

Ako ste pravi čokoholičar, sigurno znate da je švicarska čokolada najukusnija na svijetu. Lindt Home of Chocolate posjetiteljima nudi čokoladnu fontanu visoku čak devet metara! Ne znamo da li ste već planirali putovanje, ali vaše nepce zasigurno već ima kartu za Zürich.

Evo i nekoliko zanimljivosti kada je u pitanju famozna čokolada:

– Do 19. stoljeća u ljekarnama se prodavala kao lijek.
– Istraživači iz ETH Zurich i Sveučilišta primijenjenih znanosti sjeverozapadne Švicarske razvili su čokoladu koja svjetluca u duginim bojama! I sve to bez ikakvih dodataka.
– Apsolutno nije tajna da Švicarci vole čokoladu stoga možete pretpostaviti koja zemlja je vodeća po potrošnji čokolade u svijetu.
– Prosječan Švicarac pojede 23 kilograma čokolade godišnje.
– Najskuplja čokolada je…. Ona iz Švicarske, naravno! Jedna ploča košta 670 franaka. Proizvođač ove čokolade je tvrtka Attimo Chocolate iz Züricha. 2021. godine, tvrtka je službeno ušla u “Guinnessovu knjigu rekorda”.  Sadrži nekoliko ekskluzivnih sastojaka: grah chuao, kristale naranče i šafran. Biste li je kušali?

  • Sirevi

Što čini najbolji sir na svijetu? Intenzivan okus? Kremasta konzistencija? Oštar miris?
Pronalazak najboljeg sira na svijetu upravo je poanta Svjetske dodjele nagrade za najbolji sir održane 2022. godine u Newportu, a pobjedu je odnio švicarski sir gruyère pod nazivom Le Gruyère AOP surchoix, koji je prijavio švicarski proizvođač sira Vorderfultigen.

Gruyère 
je tvrdi sir koji tradicionalno dolazi iz francuskog govornog područja Gruyèresa u Švicarskoj. Vorderfultigenov ručno izrađen sir suci su opisali kao profinjen i s notama bilja i voća.

  • ,,Točan kao švicarski sat’’

Švicarci su nadaleko poznati kao narod koji cijeni preciznost i točnost te ne podnose kašnjenje. Stoga neka vas ne čudi da su upravo oni najveći svjetski proizvođači satova.
Pa i usprkos izrazito visokim cijenama, švicarski brandovi kao što su Rolex, Omega, Cartier Watches, Patek Phillipe dominiraju tržištem ručnih satova dugi niz godina.

Precizni satovi ili točni ljudi? Znamo kako u ovoj zemlji, autobusi i vlakovi ne kasne niti minute, pa ostavljamo vama na sud da procijenite što je došlo prije.

  • Grad fontana – Bern

Švicarska prijestolnica Bern kroz koju protječe rijeka Aare, smještena je na zapanjujućoj lokaciji te odiše šarmom starog svijeta, a srednjovjekovni stari grad dio je UNESCO-ve svjetske baštine. Šetajući po kamenim ulicama, posjetitelji mogu istražiti najvišu katedralu u Švicarskoj, s panoramskim pogledom s njenog tornja.

Pitate se zašto se naziva gradom fontana? Ima ih preko 100!  I prije no što napustite Bern, svakako posjetite botanički vrt u kojem boravi obitelj medvjeda, koji je ujedno i simbol grada.

  • Zürich – srce Švicarske

Ova bogata prijestolnica banaka i bankara pruža kontrast tradicionalnog i modernog. Grad je poznat po desecima muzeja i umjetničkih galerija, uključujući Švicarski nacionalni muzej – neogotička zgrada nalik dvorcu u kojoj je daleko najvažnija zbirka švicarskih povijesnih i kulturnih artefakata – njih više od 820 000!

 Očuvani stari grad prepun je renesansnih građevina, a glavna ulica Bahnhofstrasse, duga 1200 metara, jedna je od najatraktivnijih trgovačkih ulica u Europi gdje osim shoppinga možete uživati i u pogledu na zadivljujuću arhitekturu i umjetnost.

  • Panoramski vlakovi

Ne zaboravite se ukrcati na Glacier Express – ,,najsporiji vlak’’ na svijetu. Vlak prolazi dijelom Alpa, putujući 170 kilometara od Zermatta do St. Moritza, prelazeći preko 291 mostova i kroz 91 tunela.  Nema mnogo ljubitelja spore vožnje, no vjerujemo kako bi nakon panoramske vožnje Glacier Expressom, mnogi promijenili mišljenje!

 

I za kraj, što vi mislite, koja je tajna švicarskog uspjeha?

 

Naš program Švicarska pogledajte na linku: https://g-o.hr/putovanje/svicarska-2/ a za sve informacije o aktualnim putovanjima budite slobodni kontaktirati nas na:
go@g-o.hr

Program

Slike

Cjenik

Napomene