Go poklanja vikendom

Poljska u mome srcu, u mome srcu mazurka

Od srednjovjekovnih gradova do gradova smještenih duž rijeka i obale Baltičkog mora, Poljska je zapanjujuća zemlja koja se može pohvaliti bogatom kulturom i drevnom poviješću, te ako se odlučite uputiti u samo srce Europe, ne sumnjamo da ćete se zaljubiti!

Posjetu možete planirati u bilo koje doba godine jer svako godišnje doba pruža različite zanimljivosti i događanja.
Usuđujemo se reći kako se Poljska promijenila više od bilo koje druge europske zemlje u posljednjih desetak godina.

U nastavku donosimo naša omiljena mjesta koja se nikako ne smije zaobići prilikom boravka u Poljskoj:

  • Varšava

Budući da je glavni grad zemlje, poljsku priču valja započeti u Varšavi. Arhitektura grada živo je platno raznih razdoblja, od dramatičnih gotičkih crkava, građevina u sovjetskom stilu te modernih nebodera koji se međusobno isprepliću.

Ne zaboravite posjetiti Kraljevski dvorac i Palaču kulture i znanosti te Stari grad koji je 1980. godine uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Tamo ćete pronaći kucajuće srce grada, s njegovim uskim ulicama, šarenim kućama te Plac Zamkowy – glavni trg iz 16. stoljeća na kojem se nalazi poznati kip Varšavske sirene koja je ujedno i jedan od simbola grada.

  • Wrocław

Ukoliko ste u potrazi za malo manje poznatim mjestom koje će Vas ostaviti bez daha, otkrijte ovaj jedinstveni dragulj koji broji 12 rijeka, 21 otok i na stotine patuljaka…

Bogat kulturno-umjetnički program, atipična arhitektura te raznovrsna gastronomska ponuda samo su neki od mamaca koji ovo mjesto čine nezaobilaznom postajom prilikom posjete Poljskoj.

Posebnost Wrocława krije se i u njegovim malim stanovnicima. Jeste li već čuli priču o patuljcima iz Wrocława? Ova mala stvorenja postala su simbol nade otkako su se prvi puta pojavili u gradu 1980-ih godina kao oblik otpora komunističkoj vlasti. Kreirani su od strane umjetnika koji su željeli unijeti malo boje i veselja u sivilo grada.

Stoga, dok lutate ulicama grada, lutajte širom otvorenih očiju jer nikad ne znate gdje ćete sve naići na nestašnog patuljka!

Znate li da se jedan nastanio i u našem kraju? I to u rudniku, u susjednim nam Rudama!

  • Krakow

Jedan od onih gradova koji nudi za svakog po nešto. Za živopisnu šetnju preporučamo nekoliko usputnih postaja.

Počevši od dvorca Wawel, pa uz rijeku Vislu gdje ćete naići na Wawelskog zmaja, valja svratiti do ulice Kanonicza, najstarije ulice u Krakowu. Nadalje, uputite se ka hektičnoj ali divnoj ulici Grodzka, kojom su nekoć poljski kraljevi dolazili do dvorca Wawel. U istoimenoj ulici nalazi se mnoštvo crkava te bogata ugostiteljska ponuda – ljubitelji shoppinga, i vi ste na pravom mjestu!

Ukoliko pak krenete u drugom smjeru, doći ćete do četvrti Kazimierz, nekoć srca židovske zajednice u Krakowu. Ono što je do tragičnih događaja Drugog svjetskog rata bila židovska četvrt, danas je najslikovitiji dio grada te središte noćnog života i kulturnih manifestacija. Ispunjen šarmantnim restoranima i pubovima, užurbanim tržnicama, ali i neizbrisivim ostacima burne prošlosti, Kazimierz nudi doista autentično iskustvo.

Ako ste ikada razmišljali o putu u središte Zemlje u stilu Julesa Vernea, Wieliczka – čuveni rudnik soli mogao bi Vam ispuniti želju jer se nalazi upravo u Krakowu.
Ovdje ćete imati priliku vidjeti potpuno drugačiju sliku rudnika koji čuva legendu o princezi Kingi i kako je donijela slano blago u poljsku zemlju.
Wieliczka pruža nezaboravno iskustvo jer dok prolazite rudnikom, u pozadini možete čuti zvukove Chopina te doživjeti svjetlosni i zvučni spektakl na obalama jednog od slanih jezera.

  • Auschwitz

Najveći koncentracijski logor danas djeluje kao Memorijalni muzej Auschwitz-Birkenau te služi kao podsjetnik na okrutnost i zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata.

Cijeli kompleks sastoji se od tri glavna kampa: Auschwitz I. – koji je nekada služio kao administrativni centar, Auschwitz II. (Birkenau) – kamp za istrebljivanje i Auschwitz III. (Monowitz) – radni kamp.

Rijetko koje mjesto u svijetu može u čovjeku izazvati toliko snažnu emociju.
Ukoliko ste u Poljskoj, smatramo kako Auschwitz svakako trebate posjetiti i na trenutak zastati te pokušati shvatiti razmjere holokausta.

  • Poznań

Jedno od najnaseljenijih kulturnih središta Poljske, bogato raznim regionalnim tradicijama kao što su sajam Jarmark Świętojański, tradicionalni svetomartinski kroasani, antikviteti te lokalni dijalekt, jedno je sigurno – Poznań jednostavno diše drugačije!

Središte grada čini glavni gradski trg u kojem se odvija većinski dio društvenog i noćnog života.
Ipak, najljepši prizori koje ovaj grad puža, nalaze se nešto južnije.

Neizostavni dio tijekom boravka u ovom zanosnom gradu čine posjet Otoku Ostrow Tumski na kojem se nalazi katedrala i kompleks od nekoliko crkava te jezero Malta. Idilična priroda, veliki broj ugostiteljskih objekata, profesionalna infrastruktura za bavljenje različitim sportovima, a također i zoološki vrt – to je samo dio turističke ponude za posjetitelje Malte.

Ljepote prirode uočljive su na svakom koraku pa tako nemojte zaboraviti na Sołacki park – najljepši park u gradu, veliki park Citadella te Poznanjski botanički vrt.

Uputite li se ka Trgu narodnog ustanka, tamo vas čeka Stari Marych i njegov bicikl – Marych je tipični Poznanjac za kojeg kažu da donosi sreću biciklistima.

Shopping, kino, ili možda izložba? Turisti i Poznanjaci ne moraju tako birati, jer sve ovo mogu naći u Staroj Pivovari – najboljem shopping centru u Europi!
Stary Browar vješto spaja elemente trgovačkog centra i umjetničke galerije, budući da ovdje osim dolaska u kupovinu možete također sudjelovati na brojnim izložbama i drugim kulturnim događanjima.

 

I za kraj…

 

  • Mazurek

Ovaj tradicionalni poljski narodni ples ,,u pogonu’’ je od 16. stoljeća. Predstavlja važan dio poljske kulture koji se njeguje i dan danas.

Jedna zanimljiva činjenica je da je Fryderyk Franciszek Chopin stvorio gotovo 60 klavirskih “mazurki”, tj. utjelovio je tip stila mazurke koji se razlikuje od onog tradicionalnog.

Zvuci violine ili pak harmonike popraćeni brzim, živahnim koracima, lupkanjem stopalima i škljockanjem peta te oštrim plesnim pokretima – jedno je sigurno, mazurka je imala dubok utjecaj na svjetski ples, a njeni koraci usađeni su i u mnoge druge plesne stilove.

I prije nego što se ukrcate na svoj povratni let, ne zaboravite ponijeti koju ručno izrađenu drvenu kutiju, nakit od jantara, komad tradicionalne odjeće ili keramike kao podsjetnik na jedinstvenu Poljsku!

Naš program Poljska u ritmu mazurke pogledajte na linku: https://g-o.hr/putovanje/poljska-u-ritmu-mazurke/  a za sve informacije o aktualnim putovanjima budite slobodni kontaktirati nas na: go@g-o.hr

Program
Slike
Cjenik
Napomene