Go poklanja vikendom

Putne informacije

Korisne informacije za putovanje

Da bi Vaše putovanje prošlo što ugodnije i bez nepotrebnih iznenađenja u nastavku možete pronaći nekoliko informacija koje Vam mogu biti od koristi.

Prije puta

Da bi Vaše putovanje prošlo što ugodnije i bez nepotrebnih iznenađenja u nastavku možete pronaći nekoliko informacija koje Vam mogu biti od koristi.

PUTNE ISPRAVE

Ukoliko putujete u inozemstvo provjerite da li imate važeću putovnicu, te da li je za Vašu destinaciju potrebna viza.

Također Vam savjetujemo da prije puta kopirate Vaše putne isprave te da prilikom boravka na destinaciji originalne dokumente pohranite u hotelskom sefu, a kopije dokumenata imate kod sebe.

PUTNO OSIGURANJE

Ukoliko zdravstveno osiguranje nije uključeno u cijenu aranžmana, preporučamo Vam zaključivanje putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja otkaza putovanja

PUTNA LJEKARNA

Osigurajte si putnu ljekarnu, sa osnovnim ljekovima i potrepštinama, poput flastera, analgetika, sredstava protiv uboda insekata te sredstava za dezinfekciju. Također se opremite sredstvima za zaštitu kože za vrijeme i njegu kože poslije sunčanja.

CIJEPLJENJE

Za putovanje u pojedine daleke destinacije potrebno je cijepljenje.

NOVAC

U pravilu je isplativije promjeniti novac u valute zemalja u koje putujete prije početka putovanja. Preporučamo Vam da ponesete novčanice u sitnijim apoenima ukoliko ih namjeravate mjenjati u inozemstvu. Iz Hrvatske možete iznjeti maksimalno EUR 10.000 bez potvrde banke, ali uz obaveznu usmenu prijavu.

BANKOMATI I KREDITNE KARTICE

Informirajte su u Vašoj banci koji bankomati ili banke prihvaćaju Vašu bankovnu karticu na destinaciji gdje putujete i provjerite koliki je trošak svake transkacije.

TELEFON

Preporučamo Vam da prije puta sa svojim operaterom mobilnih usluga provjerite mogućnosti telefoniranja i cijene roominga u zemlji u koju putujete.

KOD KUĆE

Prije puta provjerite da li ste kod kuće rješili sve što je potrebno za siguran odmor, platili račune, isključili elektronske uređaje, plin….

Poduzmite mjere zaštite od provale.

PUTOVANJE S DJECOM

Ukoliko je dijete osjetlivog želuca obratite pažnju na ishranu prije i za vrijeme puta.

Imajte pri ruci rezervnu garderobu, ako treba pelene, igračke i puno strpljenja.

Ako putujete automobilom radite češće pauze.

PUTOVANJE AUTOMOBILOM

Upoznajte se sa rutom putovanja, te planirajte mjesta gdje ćete raditi pauze. Provjerite ispravnost automobila.

PUTOVANJE ZRAKOPLOVOM – PAKIRANJE PRTLJAGE

Obratite pozornost na dozvoljenu težinu predane i ručne prtljage na Vašem letu.

Ručna prtljaga ne smije sadržavati tekućinu iznad 100 ml (ukupno je moguće unijeti 1 litru u zasebnim bočicama od 100 ml), nožiće, metalne turpijice za nokte, replike oružja, škarice, te sve oštre predmete kojima se mogu nanjeti ozljede.

Elektroničke uređaje poput kamere, laptopa i sl obavezno imajte sa sobom u ručnoj prtljazi.

Predana prtljaga ne smije sadržavati baterije.

INFORMIRANJE O DESTINACIJI

Informirajte se o zemlji u koju putujete i običajima kako bi što potpunije iskoristili svoje vrijeme te ugodnije proveli godišnji odmor.

Na destinaciji

ODJEĆA

Nosite slojevitu odjeću, pazite na pretjerano izlaganje kože suncu (odjenite laganu odjeću koja pokriva tijelo), te osobito pripazite na odjevanje prilikom posjete sakralnim objektima, u kojima se zahtjeva pokrivanje ruku, nogu (duge suknje), a ponekad i glave.

NAPOJNICE

Uobičajeno je davanja napojnica u iznosu 10% računa, za sve manje usluge poput mjesnog vodiča i taksista uobičajena je manja napojnica.

CJENKANJE

U zemljama arapskog svijeta uobičajeno je cjenkanje na bazarima, gdje se ovisno o proizvodu cijene mogu višestruko spustiti.

JELO I PIĆE

Uživajte u novim okusima zemalja u koje putujete. Imajte na umu da u islamskim zemljema nije dopuštena konzumacija alkohola lokalnom stanovništvu, no stranci su slobodni konzumirati alkohol u hotelskim restoranima i barovima. U restoranima izvan hotela često je zabranjeno točenje alkoholnih pića.

Preporučamo piti samo vodu iz boce, te u restoranima tražiti boce vode ili soka koje ćete sami otvoriti. Također obratite pažnju, ukoliko nije preporučeno da pijete vodu iz slavine, da ne stavljete led u piće.

PRIPAZITE NA OSOBNE STVARI

Vrijednosti i originalne dokumente ostavite u hotelskom sefu te prilikom boravka na destinaciji poduzmite uobičajene mjere opreza nad svojim osobnim stvarima osobito na plaži i u sredstvima javnog prijevoza.

UŽIVAJTE U VAŠEM PUTOVANJU

Istražite zanimljivosti odabrane destinacije, probajte lokalna jela i pića, zaplešite u ritmu zemlje u kojoj se nalazite, iskoristite svaki trenutak, dobro se zabavite i naravno ne zaboravite puno fotografirati.

Želimo vam ugodan odmor!