Go poklanja vikendom

Istanbulska priča

Prva priča koja zaslužuje biti na našem blogu je zasigurno istanbulska priča. Nije tajna da GO-ići obožavaju Istanbul i da im je oduvijek bio, a i ostat će najdraži aranžman. Nakon toliko odlazaka u tu destinaciju svaki put nas osvoji iznova i nauči nas nešto novo. Kako bismo Vam što bolje približili Istanbul i uvjerili Vas, ako već niste da definitivno morate otići i osjetiti taj orijentalni duh, poslali smo dva člana našeg tima i zamolili ih da iz prve ruke ispričaju kako je to u Istanbulu…

Dan 1.

Kao što je i pisalo u završnoj obavijesti sastali smo se s vodičem u 07:10 h u Zračnoj luci Franjo Tuđman i odmah krenuli na check-in. Vrlo je bitno to učiniti čim dođete u zračnu luku da ne bi došlo do toga da zakasnite i ne uspijete otići na let s grupom. Polijetanje zrakoplova Turkish Airlinesa je u 09:10 h. Let traje 2 sata i za to vrijeme u avionu možete gledati filmove, slušati glazbu, igrati igrice…sve to dok ne dođe fini doručak 🙂

 

 

Po dolasku i Istanbul oko 12:25 h po lokalnom vremenu (u Turskoj je vremenska razlika + 2 h naspram Hrvatske) obavili smo sve pogranične formalnosti i krenuli prema hotelu. Nakon prijave i kratkog odmora otišli smo u šetnju s našim pratiteljem putovanja. Prije toga smo promijenili eure u turske lire u mjenjačnici koja se nalazi uz hotel. Šetali smo Taksimom – pješačkom zonom poznatoj po brojnim trgovinama, restoranima i barovima do četvrti Beyoğlu gdje se nalazi srednjovjekovna kula Galata. Kula je sagrađena u 14. st. te je nekada služila za praćenje brodova i zatvor, a danas je prekrasan vidikovac s kojeg se pruža pogled na grad. Ulaz je 45 lira. Preporučujemo!

 

Dan 2.

Nakon doručka uputili smo se u obilazak Istanbula uz lokalnog vodiča. Metro-om smo išli do stanice Sultan-Ahmet gdje se nalaze najpoznatije znamenitosti grada. Svaki naš putnik dobije kartu javnog gradskog prijevoza s kojom se može voziti u bilo kojem obliku gradskog prijevoza (autobus, metro, brod…). Jedna vožnja je 3,40 lira i putnik ju puni sam.

Kad smo stigli do odredišta prvo smo išli u razgled Topkapi palače – rezidencije sultana koju je dao sagraditi sultan Mehmed II, a nalazi se na uzvišenom dijelu s kojeg se vidi Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Razgled traje oko 1 h u kojem možete vidjeti mjesto gdje je sultan primao goste, gdje je čitao, kao i darove koje je primao od raznih svjetskih vladara te još mnogo toga…

Uz Topkapi palaču se nalazi Istanbulska ljepotica – Aja Sofija. To je najpoznatija građevina Istanbula koja je prvotno bila najveća crkva Bizantskog carstva. Kasnije je pretvorena u džamiju te je danas muzej. Više o tome će Vam ispričati naš vodič 🙂

Preko puta na Aju Sofiju gleda još jedna ljepotica – Plava džamija ili kako je u Turskoj zovu Sultan-Ahmet Camii. To monumentalno zadnje je posljednja velika kraljevska džamija jedinstvena po svoja šest minareta i ukrasima plavog porculana po kojima je i dobila ime. Prije ulaska je obavezno da se žene ogrnu maramom (u slučaju da ju nemate kod sebe možete ju kupiti ili “iznajmiti” na ulazu). Pravila odijevanja su istaknuta i pri samom ulasku u džamiju. Također, dobijete vrećicu u koju morate staviti obuću jer je zabranjeno hodati obuven unutar džamije.

Prije odlaska na Grand Bazaar posjećujemo baziliku Cisterna koja je za vrijeme Bizantskog carstva služila kao spremište vode. Nakon toga odlazimo na Grand Bazaar (Kapali čaršiju) – najveći bazar na svijetu s više od 4000 trgovina gdje možete kupiti suvenire, zlato, tekstil itd., te osjetiti prave čari “cjenjkanja”.

 

Dan 3.

Doručak te odlazak na fakultativni izlet 1 dan 2 kontinenta. Vozimo se do palače Dolmabahçe – posljednje rezidencije sultana iz 19 st. Građevina koja će impresionirati sve svojim stilom i pričama o novijoj turskoj povijesti. Unutar palače je zabranjeno fotografiranje, ali zato izvana ima dosta materijala koji je jednako očaravajući. Mala činjenica za ljubitelje povijesti – svoje posljednje dane je Mustafa Kemal Ataturk (otac moderne Turske povijesti) proveo baš u toj palači.

Nakon razgleda palače prelazimo na drugu stranu, azijsku stranu Istanbula. Život tamo se odvija na potpuno drugačiji način. Na europskoj strani su ljudi više tradicionalni i posvećeni turizmu dok se na azijskoj strani vodi moderniji i smireniji način života. To se primijeti po građevinama, ljudima koji trče, voze bicikle, voze kućne ljubimce itd. Imate osjećaj da ste u drugoj državi, a ne u drugom gradu. Ručak smo imali u restoranu kraj Djevojačke kule (Kizkulesi) koja sa sobom nosi par legendi, a jednu od njih možete čuti od našeg vodiča 🙂

Vraćamo se na europsku strane metro-om koji ide ispod Bospora i dolazimo do Egipatske tržnice – živopisne tržnice začina nevjerovatnih mirisa, boja i okusa.

 

Dan 4.

Poslije doručka odlazak do Sulejmanije – jedne od najljepših istanbulskih džamija, djelo slavnog arhitekta Mimar Sinana iz 16. st. koji je bio najbolji prijatelj Sulejmana Veličanstvenog. Mimar Sinan je i osmislio most na Drini po kojem je i nazvano poznato književno djelo Ive Andrića “Na Drini ćurpija“. Kraj džamije se nalazi mauzolej Sulejmana Veličanstvenoga, njegove Hurem, zatim mauzolej sultana Ahmeta II te samog Mimar Sinana.

U nastavku je odlazak na krstarenje Bosporom koji razdvaja Europu i Aziju te pruža pogled na carske palače i tvrđave.

Nakon plovidbe smo imali ručak na Galata mostu te se uputili prema hotelu po svoje stvari kako bi stigli na vrijeme u zračnu luku. Prijavili smo se na let Turkish Airlinesa s polaskom u 18:10 h te stigli u Zagreb u 19:20 h po lokalnom vremenu.

To je ukratko bilo opisano naše putovanje u Istanbul. Riječima se ne mogu prenijeti osjećaji koje Vas preplave dok ste tamo. Drugačija kultura, drugačiji mentalitet, drugačiji običaji…sve drugačije, a opet se osjećate kao da ste kuće.

Ako ste u prilici svakako posjetite grad na dva kontinenta.

U slučaju da smo Vas i malo zainteresirali za Istanbul polaske možete pogledati na sljedećem linku: https://g-o.hr/wp/wp/europska-putovanja/turska-zrakoplovom/

 

Sve upite šaljite na go@g-o.hr

Nadamo se da se uskoro čujemo 🙂

 

Do tada,

GO with a smile, gdje god bili 🙂

Program
Slike
Cjenik
Napomene