Božićni sajmovi u Europi kroz autohtona jela

U studenom, gradovi diljem Europe pretvaraju se u pravu zimsku čaroliju. Blještave ulične dekoracije i okićene jelke na trgovima, drvene kućice ukrašene lampicama sa šarenom ponudom simpatičnih božićnih figurica i još koječega, puno ljudi, domaćih i turista, koji lagano šeću i upijaju adventsku atmosferu grada, a zrakom se širi, miris raznih jela i kuhanog vina.

Kad otputujemo nekamo izvan Hrvatske, bilo bi šteta ne kušati neko od autohtonih jela tipičnih za destinaciju koju smo posjetili. Pa tako i na adventskom putovanju.

To ne mora biti meni od nekoliko sljedova u skupom restoranu. Kako bi i čulo okusa sudjelovalo u stvaranju dojmova o destinaciji na koju smo doputovali, vrijedi zaviriti u gastro ponudu u okviru božićnih sajmova. Dok uživamo u blagdanskom ozračuju i na štandovima biramo sitnice za poklon našim voljenima, možemo uživati i u finim zalogajčićima.

Kušanje lokalnih gastronomskih delicija čini dio adventskog iskustva.

Neka jela nas mogu podsjetiti na nama nešto poznato, dok nam neka druga mogu biti pravo otkriće.

Donosimo vam pregled nekih tipičnih jela kojima se možete počastiti na nekim od adventskih lokacija u Europi.

Božićni sajam u Budimpešti iz gastro kuta

Božićni sajam u Budimpešti iz gastro kuta

Mađarska kuhinja nije nam strana. Ako se u adventsko vrijeme odlučite otići u Budimpeštu, na sajmovima se često nude lángosi (langoši), duboko prženo tijesto, obično premazano kiselim vrhnjem, sirom, ponekad češnjakom, taman za grickanje dok obilazite štandove.

Kürtőskalács (kurtoš) kojeg mnogi nazivaju ”chimney cake” je tijesto omotano oko drvenog cilindra, pečeno na vatri, u obliku valjka, posuto cimetom, šećerom ili drugim preljevima.

Iako je više za obrok u restoranu, gulyás (gulaš) se na ponekom štandu može naći u zdjelama. Idealan topli obrok za zimski dan ili večer.

Od napitaka prednjači forralt bor, odnosno kuhano vino.

Alzaška hrana u okićenom Colmaru

Alzaška hrana u okićenom Colmaru

U francuskoj regiji Alsace, adventski sajmovi, kao što je onaj u Comaru, nude gastronomsku ponudu koja spaja francusku i njemačku tradiciju.

Na štandovima u food-zoni možete pronaći Flammeküeche (tarte flambée), vrlo tanku pitu s vrhnjem, lukom i slaninom, idealnu za prezalogajiti u hodu razgledavajući ponudu i okićeni grad.

Bretzel, slani perec od dizanog tijesta, uvijek je primamljiv, a još ako je topao, tko bi mu mogao odoljeti.

Bredle (bredele) su tradicionalni francuski božićni kolačići iz ove regije, jako su popularni i nude se na mnogim štandovima.

Od pića, i ovdje prednjači kuhano vino.

Što jesti u Pragu

Što jesti u Pragu

Božićni sajam u Pragu većinom je organiziran u staroj gradskoj jezgri, a štandovi nisu samo za dekoracije i suvenire, nego i prava zimska gastro zona.

Trdelnik je popularna češka slastica napravljena od valjanog tijesta koje se peče na otvorenoj vatri i posipa šećerom i cimetom. Tijesto se mota oko valjka i peče dok ne postane zlatno-smeđe. Tradicionalno se jede sam, no neki ga pune sladoledom, kremama ili voćem.

Za one koji žele nešto slano, nudi se klobasa (česka kobasica) koja se poslužuje u kruhu sa senfom i pražská šunka (praška šunka), pečena na ražnju, dimljena i jako privlačna kao street-food u hladnim večerima.

Bramborák je tradicionalno češko jelo. Radi se o palačinkama od naribanog krumpira. Slasno i prikladno kao brzi zalogaj dok razgledavate štandove.

Od pića, najpopularniji su svařák (kuhano vino) i medovina, taman za malu pauzu u šetnji i za zagrijati se, dok se u zraku osjeća kombinacija mirisa svih jela i pića u ponudi.

Posjetiti Prag u doba Adventa divan je doživljaj, no kroz jedno putovanje možete obići tri grada I božićna sajma, a u svakom se počastite autohtonim delicijama.

Tijekom putovanja Prag, Beč i Bratislava, osim čeških jela, u Beču možete uživati u austrijskim delicijama, a u Bratislavi preporučamo odabrati Bryndzové halušky. To je slovačko nacionalno od krumpirnih okruglica (halušky) prelivenih slanim ovčjim sirom (bryndza) i posutih hrskavom slaninom. Nazivaju ga slovačkom verzijom “mac and cheesea”.

Što jesti u Beču

Što jesti u Beču

Na štandovima u Beču goste očekuju austrijska jela od kojih ćemo izdvojiti nekoliko.

Kaiserschmarrn je palačinka razderana na komadiće, posuta šećerom u prahu i često poslužena s voćnim umakom od šljive ili marelice i nezaobilazna je poslastica na zimskim sajmovima.

Za one koji žele nešto konkretno, tu je Käsespätzle (špacle sa sirom), tijesto od jaja s rastopljenim sirom i karameliziranim lukom.

Bauernkrapfen je tradicionalna austrijska poslastica slična krafnama, a radi se od prženog kvasnog tijesta. Karakterizira ga oblik sa središnjim udubljenjem. Najčešće se poslužuje posut šećerom u prahu ili punjen džemom.

Tu je i käsekrainer, popularna kobasica sa sirom (kuhana, pečena ili grilana), a obično se poslužuje s prilozima poput senfa, kečapa, hrena.

Uživanje u bečkom sajmu možete spojiti s posjetom Grazu i kroz tri dana doživjeti blagdanski ugođaj u oba austrijska grada.

Božićni sajam u Salzburgu

Božićni sajam u Salzburgu

Salzburški božićni sajam  jedan je od klasika. Mozartov grad u doba adventa ima poseban šarm.

Na štandovima goste očekuju austrijska jela kao u Beču i Grazu (Kaiserschmarrn i Bauernkrapfen), ali i neka lokalna, specična baš za taj grad, kao što su Kasnocken (salzburške knedlice sa sirom), jelo slično špaclama, s rastopljenim sirom i prženim lukom.

Za brzi zalogaj tu je Bosna, poznati salzburški street food. To je baguette pecivo punjeno kobasicom, senfom i lukom, uz prstohvat curryja.

Predlažemo vam da potražite i Salzburger Nockerl. Tradicionalni salzburški desert, karakterističnog oblika s tri velika, šiljata vrha koji simboliziraju tri planine koje okružuju grad: Mönchsberg, Kapuzinerberg i Gaisberg. Posužuje se topao, obično posut šećerom u prahu i često s voćnim umakom poput maline.

Spoj putovanja i gastronomije više je od razgledavanja destinacije. Zašto ne doživjeti lokalnu kulturu kroz hranu.

Šetnja okićenim gradom, uz šarene štandove pune lampica, mirise lokalnih delicija i kuhanog vina, dok birate sitnice za poklon s putovanja, uz lokalne zalogajčiće…zvuči divno, zar ne?

Koje god adventsko putovanje odabrali, na nekoj bližoj ili udaljenijoj destinaciji, autobusom ili avionom, mi vam želimo sretan put, uživanje u blagdanskom ugođaju i dobar tek!

 

Možda će Vas i ovo zanimati

Novo
Antalya & Istanbul

Antalya & Istanbul proljeće 2026.

od1.075,00 €od995,00 €
Barcelona putovanje

Barcelona putovanje 5 dana

od950,00 €od890,00 €

Istanbul putovanje iz Dubrovnika

od695,00 €od635,00 €
Novo

Putovanje u Poljsku avionom iz Zagreba

od1.090,00 €od990,00 €
Novo

Putovanje u Sarajevo autobusom

od260,00 €od220,00 €
Šri Lanka putovanje, 10 dana

Šri Lanka putovanje, 9 dana

od2.425,00 €od2.295,00 €