Go poklanja vikendom

Gruzija i Aremnija

0
  • 11.06.2022.
  • 10 dana / 8 noćenja
Cijena
od11.350 kn10.950 kn
Vaše Ime i prezime*
Email Address*
Broj telefona*
Broj osoba*
Datum polaska
Vaš upit*
* Suglasan sam sa Općim uvjetima i Politikom privatnosti.
Molimo Vas da potvrdite suglasnost sa uvjetima prije slanja upita.
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

34
Gruzija i Armenija, zrakoplovom

Vodimo vas u dvije najstarije kršćanske zemlje na svijetu sa brojnim crkvama i samostanima,raznolikim krajolicima i nadasve gostoljubivim stanovništvom koje je uporno u očuvanju svoje tradicije,vjere,jezika,pisma i kulture.Yerevan je jedan od najstarijih gradova na svijetu, jezero Sevan je armensko more a Tbilisi je grad u čijoj arhitekturi se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu, mnogo građevina (posebno crkava) u tradicionalnom gruzijskom stilu…

Program

1. dan ZAGREB-VARŠAVA-TBILISI

Sastanak putnika u zračnoj luci FranjoTuđman 2 sata prije leta.Podjela putne dokumentacije i prijava na let LO614 za Varšavu u 18h00.Dolazak u 19h35. Nastavak leta za Tbilisi na liniji LO723 u 22h25.

2. dan TBILISI, doručak,večera

Dolazak u Tbilisi u 04h05 sati po lokalnom vremenu. Prijevoz do hotela,smještaj.Nakon doručka razgled grada koji je industrijsko, prometno i kulturno središte Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu. Postoji mnogo građevina (posebno crkava) u tradicionalnom gruzijskom stilu (male pravokutne crkve s nekoliko krovova i okruglim tornjem u sredini).
Obilazak počinjemo u poznatoj „ kupališnoj četvrti” Abanotubani – poznata po sumpornim kupkama i vodopadu Legvtakhevi. Slijedi posjet crkvi Metekhi (12. stoljeće) i tvrđavi Narikala, (4. stoljeće).Panoramski pogled na grad s brda na kojem se nalazi spomenik majci Gruzije (Kartlis deda). Pješačka tura najstarijom ulicom Leselidze, jednom od najpopularnijih ulica za turiste , zatim ulicom Shardeni -jedno je od omiljenih mjesta Tbilisija za turiste i lokalno stanovništvo. Ovdje se možete upoznati s radovima suvremenih gruzijskih umjetnika, kupiti različite i originalne predmete i slušati dobru glazbu. Odlazak do mosta mira na rijeci Kuri, potom posjet muzeju Simon Janashia.Ranije poznat kao Državni muzej povijesti Gruzije , kronološki prati razvoj gruzijske materijalne kulture od brončanog doba do početka 20. stoljeća. Slobodno vrijeme do večere u lokalnom restoranu uz folk show . Noćenje.

3. dan TBILISI-MTSKHETA-GORI-UPLISTSIKHE-TBILISI,doručak,večera

Doručak te polazak na izlet koji počinjemo posjetom bivšoj gruzijskoj prijestolnici, Mtskheti, u kojoj su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. I danas je tu sjedište gruzijske pravoslavne crkve.Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCOov popis. Razgled samostana Jvari ( “Crkva sv.Raspeća”) koje je najsvetije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli (“katedrala živih stupova” ) te nastavak puta do povijenog gradića Gori. U svijetu poznat ponajviše po tome što je rodno mjesto Staljina. Posjet muzeju.Nastavak putovanja do mjesta Uplistsikhe , grad-špilja iz 7.st., jedno od najstarijih naselja u Gruziji. Usječen je u stijenu, imao više od 500 špilja, dok ih je danas pristupačno oko 150. Poznat kao suživot poganske i kršćanske arhitekture. Nalazi se na UNESCOovom popisu. Povratak u Tbilisi.Večera u lokalnom restoranu.Noćenje.

4. dan TBILISI-BODBE-SIGNAGI-TBILISI,doručak,ručak

Doručak te vožnja prema vinskoj regiji Kakheti. Povijest vinarstva u Gruziji je vrlo stara, a drevna gruzijska metoda izrade vina u zemljanim posudama jedinstvena je i nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.
Najprije ćete posjetiti grad ljubavi, Signagi, opasan utvrdom iz 18.st.Grad i okolica su poznati po lijepim pejzažima i povijesnim spomenicima.Šetnja gradom sa dobro očuvanom izvornom arhitekturom.
Slijedi posjet samostanu u mjestu Bodbe gdje se nalazi grob Sv.Nine koja je Gruzijce obratila na kršćanstvo- to je jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u Gruziji. Vožnja do Gurjaanija, gdje ćete posjetiti vinski podrum, kušati vino nakon čega slijedi ručak s domaćim jelima. Zatim vožnja do imanja u Tsindadliju. Posjetit spomen kući i starom vinskom podrumu, gdje se u 19. stoljeću prvi put punilo gruzijsko vino. Čut ćete ponešto o plemićkoj obitelji Chavchavadze, koja je odigrala značajnu ulogu u nacionalnoj povijesti. Povratak u Tbilisi preko prijevoja Gombori. Noćenje.

5. dan TBILISI- SANAHIN- HAGHPAT- GOSHAVANK-DILIJAN, doručak,ručak,večera

Doručak te vožnja do granice sa Armenijom gdje će vas čekati armenski vodič i vozač. Nakon carinskih formalnosti odlazak do dvije glavne atrakcije na ovom putu-samostani Haghpat (10-13.st) i Sanahin (10.st). Obadva su na popisu UNESCO-ve svjetske baštine kao remek-djelo vjerske arhitekture i važno obrazovno središte u srednjem vijeku. Slijedi razgled samostana Goshavank gdje se nalaze neki od najboljih khachkara u Armeniji.Ručak i nastavak vožnje prema Dilijanu- najomiljenijoj destinaciji turistima koji posjete ovu zemlju.Ovdje ćemo proći kroz muzejsku ulicu, koja još čuva kuće iz 19 stoljeća, prošetati ulicama starog Dilijana sa tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda.Smještaj u hotel,večera,noćenje.

6. dan DILIJAN-NORADUZ-NORAVANK-KHORVIRAP-YEREVAN, doručak,ručak

Doručak i polazak za Sevan prijevojem Selim. Zaustavljamo se u srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema) na Velikom putu svile. Posjetit ćemo i srednjovjekovno groblje Noraduz, sa nadgrobnim spomenicima poznatim po imenu khachkari – najstariji sežu u kasno 10. stoljeće. Predstavljaju jedinstvenu manifestaciju kršćanske armenske nacionalne umjetnosti, izraz kršćanske vjere i visokog estetskog ukusa armenske nacije. Slijedi samostan Noravank,jedna od turističkih atrakcija Armenije, iz 13. stoljeća i groblje dinastije Orbelian.Ručak vožnja dolinom Ararat prema samostanu Khor Virap.Tu je Sv.Grgur Prosvjetitelj bio zatočen 13 godina prije nego je izliječio kraljaTrdata III koji je potom kršćanstvo uveo kao državnu religiju. Armenija je tako postala prva zemlja koja je legalizirala kršćanstvo ( 301.god). Khor Virap je najpoznatije hodočasničko mjesto u Armeniji odakle se pruža prekrasan pogled na biblijsku planinu Ararat.Po dolasku u Yerevan smještaj u hotel, noćenje.

7. dan YEREVAN- ECHMIADZIN-ZVARTNOTS, doručak,večera

Nakon doručka vožnja  do  mjesta Echmiadzin, vjerskog centra svih Armenaca. Glavna katedrala Echmiadzina bila je prva službena crkva izgrađena u Armeniji.Legenda kaže da se ovdje Isus Krist spustio s neba da pokaže gdje želi da se izgradi crkva. Ulaz u katedralu nije moguć zbog obnove. Echmiadzin znači “Dolazak Jedinorođenog”.Zatim ćete posjetiti srednjovjekovne ruševine Zvartnotsa -remek djelo armenske arhitekture koje je na listi UNESCO-a.Zvartnots, sagrađen kao glavna armenska katedrala koja je  trebala potisnuti katedralu Echmiadzin svojom veličinom i izvanrednim umjetničkim sjajem. Međutim urušen je u potresu 930. godine i nikada nije obnovljen.Povratak u hotel. Večera,noćenje.

8. dan YEREVAN- GARNI-GEGHARD-YEREVAN, doručak,večera

Doručak te odlazak do mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Yerevana.Posjet hramu Garni iz 1. stoljeća koji će vas podsjetiti na Partenon, a kojeg je dao sagraditi kralj Trdat III i posvetio ga Bogu sunca. To je jedini  poganski hram u Armeniji. U kompleksu se nalaze brojne zgrade, uključujući kraljevsku palaču, rimsku kupku i crkvu. Uništen potresom 1679. godine, hram je obnovljen  1970-ih.Slijedi odlazak do samostana Geghard ,jedinstvenog samostanskog kompleksa Armenske apostolske crkve ,pod zaštitom UNESCO-a . U početku je  bio poznat  kao Ayrivank (špiljski samostan) a kasnije je preimenovan u Geghard što znači “koplje”.Ime se odnosi na biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probijao Kristovo tijelo kako bi otkrio je li živ ili nije. Koplje je dugo bilo u Geghardu prije nego što je premješteno u muzej katedrale Echmiadzin. Crkva Avazan je uklesana  u  stijenu i neusporedivo je umjetničko djelo.Povratak u Yerevan.Večera.noćenje.

9. dan YEREVAN, doručak,večera

Doručak. Slijedi obilazak Matenadaran Instituta – muzeja srednjovjekovnih rukopisa. Velik broj starih manuskripta je nestao u mnogobrojnim invazijama raznih osvajača, ali se još uvijek u institutu nalazi 17.000 zapisa o najrazličitijim temama, od povijesti,filozofije, medicine, matematike, književnosti, povijesti umjetnosti. Razgled glavnih znamenitosti Yerevana,jednog od najstarijih gradova na svijetu: trg Republike, Opera, Kaskada gdje se nalazi kip svjetski poznatog kipara Fernanda Botero “Crnamačka”,Parlament,predsjednička palača. Posjet memorijalnom muzeju. Prije povratka u hotel posjet tvornici najpoznatijeg armenskog pića – brendija Ararat. Moći ćete kušati neke njegove vrste a i ponešto naučiti o njegovoj proizvodnji. Tradicionalna večera,noćenje

10. dan YEREVAN-VARŠAVA-ZAGREB

Noćni prijevoz prema zračnoj luci. Let za Varšavu na liniji LO728 u 04h40 sa dolaskom u 06h30. Nastavak leta za Zagreb na liniji  LO 611 u 09h45. Dolazak u 11h25.

Slike
Cjenik

Cijena aranžmana po osobi:

DATUM FIRST MINUTE REDOVNA CIJENA
11.06. - 20.06.2022. 10.950 kn 11.350 kn

Doplata za manji broj putnika: 850,00 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.200,00 kn

Cijena aranžmana uključuje:

  • avio-karta Zagreb -Tbilisi– Yerevan – Zagreb na ekonomskoj klasi,
  • smještaj – 9 noćenja u hotelima 3/4* (lokalna kategorizacija),
  • 9 obroka prema programu,
  • ulaznice i razgledi prema programu,
  • lokalni vodiči,
  • pratitelj-vodič na hrvatskom jeziku.

Cijena aranžmana ne uključuje:

aerodromske pristojbe (cca 1.490,00 kn–promjenjive -točan iznos na dan pisanja karte),napojnice 35eur.

Napomene

Viza nije potrebna ni za jednu zemlju.Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od početka putovanja.

Cijena je rađena na bazi tečaja USD-EUR-HRK, na dan 01.12.2022.U slučaju promjene tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene; pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika. Putnicima preporučamo putno osiguranje – informacije u agenciji.

GO15