Go poklanja vikendom

Armenija i Gruzija

0
 • 16.04.2022.
 • 8 dana / 6 noćenja
 • Zagreb
Cijena
od7.190 kn6.990 kn
Vaše Ime i prezime*
Email Address*
Broj telefona*
Broj osoba*
Datum polaska
Vaš upit*
* Suglasan sam sa Općim uvjetima i Politikom privatnosti.
Molimo Vas da potvrdite suglasnost sa uvjetima prije slanja upita.
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

16
Armenija i Gruzija - poćeci kršćanstva, drevni manastiri, kačkari, konjak, vino, zrakoplovom

Program

1. dan ZAGREB – EREVAN

Sastanak putnika u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 16:00 sati. Let LO 614 u 18:00h s presjedanjem u Varšavi na let LO 727 22:15h za Erevan. Noćni let.

2. dan EREVAN – SEVANAVANK – GARNI – GEGHARD - EREVAN (225 km)

Dolazak u Erevan u 03:50h. Kontrola, prijem prtljage (cca 50min). Promjena novca. Susret s lokalnim vodičem. Ukrcaj u autobus oko 05:45h. Vožnja (85 km – 1:30h) prema jezeru Sevan, najvećem u Armeniji i u regiji. Na poluotoku se nalazi manastir Sevanavank, čija je manja crkva Sv. Apostola utemeljena od Grgura Prosvjetitelja još 305. godine i tipičan je primjerak staro-armenske sakralne arhitekture iz ranih stoljeća. Veća crkva Uznesenja Bogorodice je građena od 874. godine. Organizirani doručak u restoranu. Slobodno vrijeme za šetnju ili odmor u nekom od kafića uz jezero.

DODATNA MOGUĆNOST (uz doplatu): Polusatna vožnja brodom po jezeru oko spomeničke zone.

Krećemo dalje prema drevnom lokalitetu i utvrdi Garni (90km – 1:45h), vozimo kroz strmi gorski klanac u čijim

bazaltnim liticama je rijeka Goght izrezbarila čudesnu vizuru u kamenu. Slikovito mjesto gdje su smješteni jedini očuvani poganski hram iz antičko-pretkršćanskog perioda na području Kavkaza, ostaci ljetne rezidencije i grobnica drevnih armenskih vladara iz dinastija Orontida i Artaxiada te prvih armenskih crkava iz IV stoljeća. Garni je bio posljednje utočište armensko-pontskog vladara Mitridata, koji je ovdje ubijen s cijelom obitelji. Nastavljamo (10 km – 20 min) do obližnjeg manastirskog kompleksa Geghard, kojeg je u IV st. osnovao Sv. Grgur Prosvjetitelj. Tu ćemo pogledati crkve i manastirska zdanja isklesana u živoj stijeni. Vrijeme za odmor i ručak u nekom od živopisnih armenskih restorana na strmim obroncima klisure rijeke Azat (doplata).

Povratak prema Erevanu (40km – 1h). Panoramski razgled glavnih znamenitosti Erevana, spomenik Genocidu, Opera, Kaskade, Trg Republike. Kraće slobodno vrijeme u središtu grada. Transfer u hotel oko 16:00h. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

3. dan EREVAN – ARENI – NORAVANK – KHOR – VIRAP - EREVAN 250 km

DODATNA MOGUĆNOST (uz doplatu) 09:00h – 17:00h Izlet u Jugozapadnu Armeniju, dio uz granicu s Turskom.

Vožnja autobusom do lokaliteta Areni, posjet špilji s prapovijesnim artefaktima iz 4. stoljeća p.n.e. Degustacija vina u jednoj od lokalnih vinarija. Slijedi posjet obližnjem manastiru Noravank, koji je i panteon dinastije Orbellian te drevnom manastiru Khor Virap uz tursku granicu, s najboljim pogledom na kultnu armensku goru Ararat. U podzemnom zatvoru bio je zatočen glavni armenski misionar Sv. Grgur Prosvjetitelj zbog propovijedanja kršćanstva u poganskoj Armeniji. Ručak u lokalnom restoranu. Kraći posjet glasovitoj tvornici konjaka Ararat i degustacija ovog najpoznatijeg armenskog izvoznog proizvoda na povratku u Erevan (cca 8h – 225 km)

DODATNA MOGUĆNOST (uz doplatu): Večera u restoranu uz armenski folklor.

4. dan EREVAN – ETCHMIATSIN – HAGHPAT - TBILISI 300 km

Doručak. U 8:30h krećemo do obližnjeg Etchmiatsina, administrativnog sjedišta armenske apostolske crkve. Armenija je prva zemlja koja je službeno prihvatila kršćanstvo, 301. – 303. godine, i tada je kralj Tiridat II na inicijativu utemeljitelja armenske crkve, propovjednika Sv. Grgura Prosvjetitelja, na temeljima poganskog hrama dao izgraditi katedralu na ovom mjestu, prvu u Armeniji i svijetu. Ona je danas sjedište Catholicosa, poglavara Armenske apostolske crkve. Obilazak zdanja koje je dograđivano u više faza i pokazuje razne stilove armenske arhitekture kroz stoljeća. Slijedi kraći put do Zvartnotsa, gdje možemo vidjeti ostatke staro-armenske bazilike. Armeni su došavši u ove krajeve živjeli u suživotu s narodom Urartu te se vremenom asimilirali. Na temeljima urartskog hrama podignuta je 301. godine paleokršćanska bazilika, koja je oko 700. godine zamijenjena današnjom jednobrodnom bazilikom, srušenom u X stoljeću. S lokaliteta se pruža odličan pogled na Ararat.

Nastavljamo vožnju prema manastirskom kompleksu Haghpat, utemeljenom 976. godine od kraljice Khosrovanyush, supruge armenskog kralja Ashota III. Posjetit ćemo staru katedralnu crkvu Surb Nshan, odličan primjerak armenske srednjovjekovne arhitekture, sa središnjom kupolom i freskom Krista Panteokratora u apsidalnom dijelu te pogledati niz manjih objekata s živopisnim kamenim rezbarijama, gdje se posebice ističe minijaturna crkva sv. Grgura (Sourb Grigor) iz 1005. godine i veliki broj osebujnih armenskih križeva – kačkara iz perioda XII – XIII st. Vrijeme za ručak (doplata).

Nakon posjeta krećemo prema armensko-gruzijskoj granici, gdje mijenjamo autobus i prekrcavamo stvari. Slijedi kraća vožnja do Tbilisija, glavnog grada Gruzije, kamo stižemo oko 18:30h. Smještaj u hotel. Večera. Slobodno vrijeme za orijentacijsku šetnju avenijom Rustaveli do Trga slobode. Noćenje.

5. dan TBILISI + IZLET U SIGHNAGI 220 km

Doručak. Sastanak s lokalnim vodičem. Tbilisi je utemeljen u VI st. od kralja Kartlija Vakhtangom Gorgasali, a danas je najznačajniji kulturni i industrijski centar Gruzije. Vožnja

glasovitom Rustaveli avenijom – Državna Opera i balet, Parlament, Nacionalni muzej Gruzije, Trg slobode…, samo su neki od prizora. Vozimo uz zidine starog Tbilisija, prelazimo rijeku i idemo uspinjačom do drevne utvrde Narikala (karta za uspinjaču uključena), odakle se pruža pogled na grad. Potom silazimo do sumpornih kupališta, slijedi šetnja Starim gradom, ulicom Shardeny pored stare katedrale Sioni i bazilike Anchiskati. Slobodno vrijeme za vlastite programe i odmor u nekom od brojnih restorana i kafića u toj zoni. Noćenje.

DODATNA MOGUĆNOST (uz doplatu): Poslijepodne, oko 13:00h izlet u Regiju Kakheti, u grad ljubavi i vina Signaghi (109 km). Obilazak gradskih zidina, tornjeva i vidikovca. Ručak i degustacija klasnih gruzijskih vina u poznatom vinskom podrumu. Povratak u Tbilisi oko 18:30h.

 

6. danTBILISI – KAZBEGHI - TBILISI 330 km

Doručak. Cjelodnevni izlet na Kavkaz (9h). Vožnja duž rijeke Tergi, uz zamak Ananuri, utvrdu Gudauri, starom ruskom vojnom cestom s fantastičnim vidicima, do gorskog mjesta Stepansminda. Odande se terenskim vozilima prebacujemo do Crkve sv. Trojstva na 2170 m s prekrasnim pogledom na glečerski vrh Kazbeghi (5047 m) . Ručak u lokalnom restoranu (doplata). Povratak u Tbilisi u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

DODATNA MOGUĆNOST (uz doplatu): Folklorni spektakl s tipičnom gruzijskom večerom – BABILO

7. dan TBILISI – MTSKHETA – GORI - TBILISI

Doručak. Vožnja prema Mtskheti, religijskom središtu Gruzije. Prvo posjećujemo crkvu sv. Križa iz VI st., smještenu na brdu iznad grada, s pogledom na dvije rijeke. Spuštamo se do katedrale Svetiskhoveli u središtu grada, oslikane brojnim freskama i mozaicima, u kojoj se nalaze grobovi gruzijskih kraljeva uglednika iz raznih povijesnih razdoblja. Tu je navodno pohranjena i odjeća Isusa Krista, što mjesto čini najznačajnijim religijskim centrom Gruzije. Nastavljamo vožnju do Gorija, rodnog mjesta sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina. Šetnja gradom. Posjet Muzeju Staljina. Povratak u Tbilisi u ranim poslijepodnevnim satima. Slobodno poslijepodne i večer u Tbilisiju za vlastite programe. Noćenje.

8. dan TBILISI - ZAGREB

Rano buđenje u 2:15h. Doručak za ponijeti čekat će vas na recepciji hotela. Ukrcaj stvari i transfer u zračnu luku Tbilisi u 02:45h, na let LO 724 u 04:55h za Varšavu s presjedanjem za Zagreb u 09:45h, kamo stižemo oko 11:25h.

Slike
Cjenik

Cijena aranžmana po osobi:

DATUM FIRST MINUTE REDOVNA CIJENA
16.04. - 23.04.2022. 6.990 kn 7.190 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 990 kn

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe u iznosu od 1.290 kn.

FM (First minute) CIJENA ZA UPLATE DO 60 dana prije polaska ili do posebne obavijesti.

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Varšava – Erevan i Tbilisi – Varšava – Zagreb, uslugu pratitelja putovanja,
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu ANI CENTRAL INN 4* (Erevan),
 • 4 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu GRAFICA 3* (Tbilisi),
 • doručak u restoranu na jezeru Sevan 2. dan,
 • večeru u hotelu Erevanu ili u restoranu pokraj hotela 2. dan,
 • večeru u hotelu u Tbilisi 4.dan,
 • razglede kako je navedeno u programu,
 • prijevoz prema programu, uslugu lokalnog vodiča prema programu,
 • ulaznice prema programu,
 • kartu za uspinjaču do utvrde Narikala,
 • troškove organizacije.

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe,
 • putno zdravstveno osiguranje,
 • fakultativne izlete i obroke, izlete po narudžbi,
 • troškove osobnih narudžbi te sve što izrijekom nije navedeno u programu.

Napomena: Doplate nije moguće realizirati na licu mjesta već isključivo prilikom kupovine aranžmana.

Fakultativni izleti (Plaćanje na licu mjesta, cijene su informativne i podložne promjenama):

 • Polusatna vožnja brodom po jezeru Sevan oko spomeničke zone
  Cijena: 5 EUR po osobi
 • Večera u restoranu uz armenski folklor
  Cijena: 35 EUR po osobi
 • Folklorni spektakl s tipičnom gruzijskom večerom – BABILO
  Cijena: 35 EUR po osobi

Plaćanje prilikom kupovine aranžmana:

 • Izlet u Jugozapadnu Armeniju (minimum 10 osoba)*
  Cijena: 460 kn po osobi
 • Izlet u Sighnagi (minimum 10 osoba)*
  Cijena: 460 kn po osobi
 • *Cijene izleta vrijede za min. 10 prijavljenih putnika po izletu. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika po izletu, moguća je izmjena cijene.
Napomene

Cijene su objavljene u hrvatskim kunama i izražene sukladno odredbama posebnog postupka oporezivanja marže putničkih agencija. Organizator zadržava pravo promjene rasporeda fakultativnog programa. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjeni te organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana sukladno stvarnim troškovima pristojbi.

Minimalan broj putnika: 20

GO32